torsdag 9 oktober 2014

LOL på Nordlyckeskolan

Skolan jag arbetar på har en LOL-grupp och jag hade lyckan att få vara med och starta den. LOL står för Lär Om Lärande och vi arbetar med bedömning för lärande. Förkortningen är noga vald eftersom vi också vill att det ska synas att vi använder IKT som verktyg och att det ska vara roligt, om än utmanande, att utvecklas.

Eftersom det kommer en del frågor om hur vi lägger upp arbetet så tänkte jag bjussa på upplägget i det här inlägget. Jag vill dock betona att jag är inte ensam om arbetet även om det skrivs på min blogg utan skulle inte komma nånvart utan mina kollegor i LOL-gruppen Sandra Lundskog, Elinor Eklöf, Peter Sandström, Jonas Stenroth och Jennie Corneliusson Haraldsson.

Vi har så kallade Bfl-träffar ungefär en gång i månaden. Då kortar vi elevernas skoldag med 45min och sitter under förlängd arbetslagstid i 2,5h och fortbildar oss i något som utvecklar vårt sätt att lära och vårt förhållningssätt till lärande.

Träffarna under våren var knutna till boken "Att följa lärande" skriven av Dylan Wiliam. Till varje träff hade vi lärare en läsläxa kopplad till en eller fler av strategierna i boken. Tiden vi la på inläsning resulterade senare i en kompdag för alla i juni. Till det här läsåret har vi fortfarande bokens innehåll i bakhuvudet men väljer teman och läsläxor utifrån hur vi vill fortsätta vår utveckling.

Samtalsmodellen vi valt ser för tillfället ut som nedanför. Mycket är taget från den samtalsmodell som man använt på en del skolor i Lund kring bfl, en del har vi ändrat och reviderat efter att ha haft ett par träffar.
Samtalsmodell
Introduktion (5 min)
Upplägg presenteras.
Vad jag har provat i klassrummet (30 - 40 min)
Max 2 minuter per lärare. Varje lärare återger kort vad de planerade
och hur det gick. Utgå från föregående Skriftlig planering.
Övriga gruppen lyssnar och sedan väljs en eller två kollegor ut som
får återkoppling för att utveckla det kollegan provat.
Nya idéer (50 - 60 min)
Presentation av en undervisningsteknik, artikel, videoklipp eller ett
kapitel i en bok. Diskussion kring bestämda frågor.
Vad jag gör till nästa gång (20 min)
Enskild skriftlig planering. Relatera till en av de fem nyckelstrategierna.
Avslutning (5 min)Ta 5 minuter och kolla runt vad de andra har skrivit. Mötet avslutas.

Skriftlig planering
Det mest intressanta idag var……Det jag tänker ta med mig in i mitt klassrum är..genom att göra såhär…Jag kommer främst att koppla arbetet till nyckelstrategin…
Digitala verktyg som kan vara användbara är…….
Jag skulle vilja hitta ett digitalt verktyg som……. 
Den skriftliga planeringen är viktig och görs i vår lär(o)bok som ligger i vår lärplattform Hjärntorget. Alla kan se vad alla har skrivit vilket ökar det kollegiala lärandet genom att man kan tipsa varandra.
Då har ni fått koll på ramen! Nästa inlägg blir en beskrivning av nästa träff som är en introduktion till att lära oss mer om konsten att ställa frågor som för lärandet framåt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar